In balans volgens de Ayurvedische leer

In balans volgens de Ayurvedische leer - Himalaya Herbals

De begrippen Ayurveda en balans gaan hand in hand. Alles draait om balans in het leven en je lichaam.
Het optimale evenwicht tussen de kwaliteiten van je voeding, het seizoen en de tijd van de dag.
Deze elementen kunnen samen voor de perfecte balans zorgen tussen lichaam en geest.

 

Iedereen heeft een unieke samenstelling van deze energieën. Door middel van drie dosha’s wordt deze energie bepaalt. Je kunt erachter komen wat jouw samenstelling is door online een Ayurveda dosha test te doen of langs een Ayurvedische arts te gaan.

Hoe werken de dosha’s

Alle drie deze dosha’s, Vata (lucht), Pitta (vuur) en Kapha (aarde en water) hebben zo ook een bepaalde relatie met de verschillende seizoenen en zijn in bepaalde periodes van de dag en het jaar ook juist meer of minder in hun kracht. Nu is het seizoen van Vata aangebroken, we zitten er eigenlijk midden in (15 september tot 31 december). Dit betekent bijvoorbeeld dat we extra ons best moeten doen om de juiste balans te vinden of te herstellen in bijvoorbeeld voeding en of andere gewoontes. Elke dosha heeft zo een eigen seizoen waarbij eigenschappen in dat seizoen, die tijd of dag worden versterkt of juist in de weg zitten. Vata begint dus in de herfst en vroege winter, Kapha in de late winter en het vroege voorjaar (1 januari tot en met 1 april) en Pitta in het late voorjaar en de zomer (van 1 april tot en met 15 september).

Heb je je energietype in grote lijnen bepaald? Dan is het belangrijk om nu gedisciplineerd door te zetten en gewoontes te doorbreken als het voeding en lichaamsbeweging betreft. Maar vooral aankomende periode snappen we dat we allemaal wat moeite hebben met in balans blijven. Let us help you a bit on the way!  

5 Handige tips om meer in balans te zijn tijdens drukke periodes

1. Mediteer of doe ademhalingsoefeningen

Rust is je beste vriend en vooral de dag starten met een heldere geest verricht wonderen. Ooit eens geprobeerd om elke ochtend nadat je wakker wordt even vijf minuten voor jezelf te nemen en te mediteren of een ademhalingsoefening te doen? Het korte moment om aan het begin van je dag deze tijd voor jezelf te nemen, creëert veel nieuwe energie die je de hele dag door zult voelen. Er zijn veel (gratis) apps te vinden met korte meditatie- en ademhalingsoefeningen. Je raakt hierdoor minder snel uit balans en vooral tijdens deze drukke maand zul je het verschil merken. Natuurlijk kun je ook de dag afsluiten met een korte mediteer of ademhalingssessie.

Mocht je helemaal zen zijn hierna, maak je dag dan compleet en sluit hem af met een ontspannen masker voor het slapen gaan. Wist je dat je huid het beste herstelt tijdens het slapen? Het aanbrengen van een masker voordat je gaat slapen wordt daarom optimaal opgenomen door je huid. En vooral deze tijd  van het jaar kan je huid wel een extraatje gebruiken. Probeer eens onze Clarifying Mud Mask.

De klei absorbeert overtollig vet en onzuiverheden en trekken alle viezigheid uit de poriën. Dit masker is ook nog eens verrijkt met walnoot om mee-eters en dode huidcellen te verwijderen. Mineralenklei verbetert je bloedcirculatie en verzacht je huid. Vergeet daarna niet goed je gezicht te reinigen, je huid neemt nu je verzorgingsproducten veel beter op. Om het af te maken, daarna smeren met onze revitaliserende nachtcrème. Wedden dat jij slaapt als een roosje en ontwaakt (letterlijk en figuurlijk) als een schone slaapster?

2. Lighten up!

Het is niet gek dat jij je wat somber kan voelen tijdens deze donkere dagen. Nu het wat langer licht is buiten, kan dit al schelen voor je. Wist je dat zonnestralen je letterlijk en figuurlijk écht energie geven en opladen? Wanneer er geen direct zonlicht is, kies dan voor andere mogelijkheden:

  • Kaarslicht geeft intimiteit en een warm gevoel
  • De middagzon; ook al is het maar 10 minuten, het geeft je de energie om de dag weer door te komen
  • Ook kan wat extra vitamine D nemen ook geen kwaad
  • Een haardvuurtje? Dekentje, warme choco, Netflix en chill!
  • Een Himalaya zoutsteen lamp; draagt én bij aan de zuiverheid van de lucht in de ruimte én het is nog eens ontspannend om naar te kijken

Ook schijnt het dragen van heldere kleuren deze periode een echte opkikker te zijn. Dans, fitness en loop! Laat je bloed stromen waardoor je stofwisseling op pijl blijft en je je zo beter voelt.

3. Ayurvedische voeding

Ayurvedische voeding? Wat? Ja, volgens de ayurvedische voedingsleer zorgen de tegengestelde eigenschappen van voedingsmiddelen (zwaar, licht, olie-achtig, droog, warm en koud) ervoor dat je dosha meer in balans is. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om een perfect gebalanceerd feestmenu samen te stellen en of je dagelijkse menu te vergemakkelijken. Het is sowieso een gegeven de dosha’s in balans te brengen waarbij alle zes de smaken (zoet, zuur, scherp, zout, bitter en wrang) in elke maaltijd aanwezig zijn of in ieder geval deel uitmaken van je dagelijkse voeding. Welke dosha was jij en welke voeding past hier bij?

Vata

Als Vata ben je licht en bewegelijk. Als tegenhanger op het koude ruwe weer is het belangrijk om zwaarder en lekker warm te eten. Denk hierbij aan lekker smeuïge soepen en stoofpotjes. Het perfect receptadvies? Pompoensoep!

Kapha

Kapha’s mogen nu de krachten uit de natuur verzamelen. De spijsvertering is erg goed. Je kunt daarom goed zwaardere, vettere en warme maaltijden eten. Omdat de Kapha wat koud is van zichzelf, heeft warm voedsel daarom de voorkeur. Roerbakken, grillen of stomen zijn daarom goede bereidingswijzen van het eten. Eet vooral groenten met een bittere en scherpe smaak. Vermijd daarbij zoete en sappige groente zoals pompoen, komkommer en courgette. Goed receptadvies? Mungbonensoep!

Pitta

Pitta’s zijn vurig! De zon warmt de aarde op en het lichaam van Pitta’s moeten zich daarom meer koelen. Dit gebeurt door meer te transpireren en de spijsvertering wordt zo zwakker. Ook wordt de eetlust minder, het is daarom verstandig om niet te zware maaltijden te nemen. Smaken zoals scherp en zout kun je het beste vermijden. Ga in plaats daarvan voor verkoelende en frisse voeding zoals perziken, meloen, druiven, appels en als groenten asperges, broccoli en komkommers. Receptadvies? Groenten-rijstschotel met verse koriander!

4. Uiterlijke reiniging

Het is belangrijk om je huid goed te zorgen, zowel van binnen uit naar buiten toe, maar ook van buitenaf beschermen is belangrijk. Ze zeggen dat je bent wat je eet, maar wat je smeert zie je ook! Vooral nu kan voeding ervoor zorgen dat je onzuiverheden creëert op je gezicht. Acne-N-Pimple cream to the rescue! Deze wondercrème houdt zowel acne als puistjes effectief onder controle en voorkomt het ontstaan van nieuwe puistjes. De crème geneest en verzacht de huid.

Wat we ook niet vaak genoeg kunnen zeggen is, reinigen, reinigen en reinigen. Het is belangrijk om een goede ondersteuning te bieden door middel van een passende huidverzorging. Lucky you hebben wij hier alles per huidtype op een rijtje gezet.

5. Innerlijke reiniging

Ons lichaam is gemaakt om zichzelf te reinigen, maar toch heeft het soms wat hulp nodig. Vooral deze maand kunnen we wel een steuntje in de rug gebruiken. Lees hier tips om je lichaam te koesteren. Maar ook wij dragen bij aan innerlijke reiniging en bundelen de krachten van de natuur samen in onder andere de volgende twee supplementen:

Liv. 52

Weleens gehoord van Liv.52? Deze unieke combinatie van planten ondersteunen de levercellen en helpen bij de verschillende functies van de lever. Het is gebaseerd op een Ayurvedische formule en wordt de laatste zestig jaar over hele wereld gebruikt. Het product is geëvalueerd in meer dan 300 onderzoeken. Het heeft een reinigende werking van de lever en ondersteunt onder andere de natuurlijke stoelgang. Ook voor sporters met een hoog eiwitinname kan Liv.52 een goede aanvulling zijn. Moeite waard om te proberen. Meer weten hoe Liv.52 je lever ondersteunt en hoe je meer ondersteuning kunt bieden? Lees het hier.

Cystone

Onosma, Tribulus en Saxifraga. Drie kruiden met superkrachten. Ze ondersteunen de functies van nieren en urinewegen en zijn gebaseerd op de Ayurvedische gezondheidsleer. Onosma en tribulus zijn goed voor de nieren, blaas en blaas spieren. Saxifraga zorgt daarentegen voor een goede vochthuishouding en bevordert de inwendige reiniging. En wij hebben deze drie krachten gebundeld in Cystone.

Ik wil meer Ayurvedisch gerelateerde producten of blogs lezen en zien

Inloggen

Wachtwoord vergeten?