Er was eens een tandenfee…

Tanden

Iedereen kent het fabeltje over de tandenfee en misschien legde je zelf wel je melktanden onder je kussen. 
Tegenwoordig worden er heel wat fabels, als het om onze tanden gaat, de wereld in geholpen.
Wat zijn nu feiten en wat zijn nu fabels?
We zetten graag wat voor je op een rijtje!

 

1. Feit: Fluoride is goed voor je tanden

Hoe je het wendt of keert, fluoride is bewezen effectief tegen tandbederf. Fluoride helpt bij het voorkomen van gaatjes. Wie besluit om fluoridevrij te poetsen, onthoud zijn of haar tanden dus goede bescherming. Of is dat wellicht te kort door de bocht? Fluoride houdt je glazuur namelijk sterk en je tanden hard. Het zet zich als het ware ‘vast’ aan het glazuur en werkt dan als beschermlaag over de gebit. Dit doet geen enkele andere stof.

Als je in één keer te veel fluoride binnenkrijgt,  kan dit zich binden aan het calcium in het bloed. Calcium is voor veel processen in het lichaam belangrijk. Het geeft bijvoorbeeld stevigheid aan het skelet en gebit. Calcium heeft echter de eigenschap dat het niet kan worden opgenomen in je lichaam als het gebonden is aan fluoride. Met als gevolg; een tijdelijk tekort aan calcium. Dit kan nadelig zijn voor je gezondheid, met name bij jonge kinderen. Een van de redenen waarom geadviseerd wordt een kleinere hoeveelheid tandpasta bij kinderen te gebruiken en goed hun mond na te spoelen. Lees hier meer over kindertandpasta’s.

Maak bijvoorbeeld kennis met onze Dental Cream. Deze tandpasta bevat bijzondere kruidenextracten die je natuurlijke mondweerstand stimuleren en snel werken tegen schadelijke bacteriën. Je tandvlees en gebit worden hierdoor sterker én het helpt zeer goed tegen gezwollen of bloedend tandvlees. Maar het meest unieke aan de tandpasta is, is dat het gebruik maakt van Fluorspar (Vaikranta bhasma). Dit is een combinatie van limoen met fluor, een natuurlijke bron van fluoride dat helpt om gaatjes te voorkomen.

 

2. Feit: Elektrisch tanden poetsen is beter dan handmatig

Belangrijkste voordeel van elektrisch tandenpoetsen is dat deze veel sneller beweegt. Enige wat jij hoeft te doen is de borstel vasthouden en voilà! De borstel hoef je dus alleen maar op de tand of kies te plaatsen, waarbij je ook een klein randje van het tandvlees moet mee poetsen. Dit is eigenlijk al genoeg en makkelijk, waardoor je dus gemiddeld beter zult poetsen. Ook is de kop vaak klein en rond en zal deze makkelijker moeilijk bereikbare plekjes schoonmaken. De roterende tandenborstels verwijderen ook beter tandplak én je hebt een timer op de borstel zitten waardoor je altijd weet of je wel twee minuten hebt gepoetst. Vergeet ook niet dat een slimme tandenborstel ook aangeeft wanneer je te hard poetst middels de poetskrachtsensor. Win-win situatie!

 

3. Feit: Flossen is belangrijk

Het is een feit. De tandenborstel komt niet overal bij. Flosdraad en tandenstokers komen een stuk verder. Al sinds het begin van de negentiende eeuw wordt er naar een oplossing gezocht om de kleine tussenruimtes goed schoon te houden. Inmiddels zijn er drie middelen op de markt; het flosdraad, tandenstokers en ragers. First things first, waar is flossen of stoken goed voor? Ten eerste haalt het tandplak tussen je tanden weg, waardoor je tanden schoon blijven. Ten tweede masseert het je tandvlees. Hierdoor is de kans op ontstoken tandvlees kleiner. Tot slot is het ook een effectieve manier om tandsteen te voorkomen.

De keuze tussen deze twee is afhankelijk van de ruimte tussen de tanden of kiezen. Je gebruikt bijvoorbeeld bij minder ruimte een tandenstoker. Je tandarts of mondhygiënist kan je helpen bij de keuze voor jouw gebit. Mocht je trouwens flossen, stoken of raggen en je tandvlees begint te bloeden? Meestal is dit een signaalfunctie van de mond voor een (beginnende) tandvleesontsteking. Advies is dan om te blijven flossen, stoken of raggen totdat dit stopt.

 

4. Fabel: Mondwater zorgt voor een frissere adem

Veel mensen gebruiken mondwater om zo hun mondgezondheid te boosten en slechte adem tegen te gaan. Is dat wel zo verstandig? Not! Het geeft je weliswaar een schoon en fris gevoel, maar dit type water kan stoffen bevatten die de PH-waarde in je mond negatief beïnvloeden. Kijk hier daarom goed naar voordat je mondwater aanschaft. Mondwater kan de aanmaak van speeksel verminderen en waardoor de bacteriën niet helemaal goed weggespoeld met als gevolg een slecht ruikende adem.

Mocht je je mond nou een boost willen geven en een slechte adem tegen willen gaan, gebruik dan eens onze biologische Botanique Complete Care tandpasta Kaneel. De kruidentandpasta bevat biologische ingrediënten. Neem en granaatappel helpen het tandvlees gezond te houden en zorgen voor wittere tanden. Ook helpt het tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen. En wist je dat kaneel een antibacteriële werking heeft en dus zorgt voor een frissere adem?

 

5. Fabel: Poets je tanden (vlak) voor het slapen gaan

Het is zeker belangrijk om je tanden twee keer per 24 uur te poetsen. Toch is het niet verstandig om vlak voor je bedtijd te poetsen, maar ruim een uur voordat je naar bed gaat. De fluoride in de tandpasta heeft zo langer de tijd om zuren in je mond tegen te gaan en een bescherminglaagje op het glazuur op te bouwen. Dit is belangrijk omdat er s’nachts geen antibacterieel slijm wordt aangemaakt, waardoor we extra vatbaar zijn voor ontstekingen en gaatjes.

Let er wel op dat je je tanden beter niet kunt poetsen direct na het eten, omdat je het glazuur zo kunt aantasten. De voornaamste reden dat veel tandartsen aanraden om na het opstaan en voor het naar bed gaan te poetsen, is omdat het dan een gewoonte wordt. Ook is het natuurlijk fijn voor je omgeving, om te verschijnen met een frisse adem.

 

6: Fabel: Witte tanden zijn gezonder

Niet iedereen heeft van zichzelf witte tanden. Dit heeft namelijk te maken met het tandbeen. Goede verzorging van de tanden helpt daarentegen wel tegen verkleuring. Hier overzichtelijk op een rijtje wat je moet mijden voor verkleuring van de tanden:

  • Zure voedingsmiddelen en zoetigheid, deze zorgen er namelijk voor dat het tandglazuur slijt. Denk zo vooral aan cola en jus d’orange. Deze dranken bevatten namelijk vaak een hoog suikergehalte, waardoor je niet door hebt dat ze van nature veel zuurder zijn.
  • Tandsteen, hierdoor kleuren je tanden grijsgeel
  • Roken
  • Slechte mondgezondheid en hygiëne, het gevolg hiervan is tandplak of tandsteen
  • Donkere vullingen

Leuk weetje; wist je dat je hoektanden sowieso geler zijn dan de rest van je tanden? Dit komt omdat het laag tandbeen van de hoektanden dikker is. Hedendaags is de verleiding gauw groot om je tanden gewoon te bleken. Maar wat velen niet weten, is dat bleken vaak slechte en veel chemische schadelijke middelen bevat. Deze tasten je tandglazuur aan, die we juist nodig voor een gezond gebit. Gebruik daarom een tandpasta die bijdraagt aan witte(re) tanden en gezondheid van je tanden. Active White Fresh Gel is een kruidenformule op basis van plant- enzym-technologie. Het verwijdert oppervlakkige vlekken binnen twee weken. Dit zorgt weer voor stralende, wittere tanden die we willen hebben. Het helpt daarnaast tandsteen en ontstoken tandvlees voorkomen. Het is dus een veilige whitening tandpasta, zonder chemische bleekmiddelen. Geschikt voor vegetariërs.

 

Een gezond gebit is niet alleen een mooi gezicht, maar maakt je leven ook een stuk aangenamer en fijner. Voorkom dus gaatjes, kiespijn en veel bezoekjes aan de tandarts. Verzorg je tanden met liefde. Nog meer lezen over tanden en een goede mondhygiëne? Lees ze hier.

Naar ons assortiment van tandpasta's

Inloggen

Wachtwoord vergeten?