Winter is coming: Is jouw huid winterproof?

Winter is coming Is jouw huid winterproof- Himalaya

In de winter zorgen de lage temperaturen, lage luchtvochtigheid, verwarming en sterke,
harde en gure wind dat onze natuurlijke lipiden (lichaamseigen vetten) van de huid sterk verlaagd worden.
Deze vetten (in de opperhuid verbinden ze de cellen in de hoornlaag met elkaar)
zorgen er namelijk voor dat de huid niet te veel uitdroogt.

 

Ook helpen de droge en warme ruimtes binnen en de vele lange en hete douches die we nemen om onszelf weer op te warmen hier ook niet bij. Het is dus vanuit dit oogpunt niet heel vreemd dat je meer van een droge huid merkt tijdens deze koude maanden in ons kikkerlandje. De droge lucht van veel verschillende warmtebronnen die we gebruiken om niet te bevriezen, zuigen daarnaast ook nog eens het vocht uit de huid. Om ervoor te zorgen dat de huid zacht en soepel blijft, is jouw doel niet alleen om vocht toe te voegen aan de huid, maar ook ervoor te zorgen dat het vocht in de huid blijft. Hoe doen we dat? Hier een aantal tips!

1. Gebruik niet te veel parfum

Natuurlijk willen we lekker ruiken en vooral tijdens de feestdagen. Parfum bevat vaak alcohol en dit kan ervoor zorgen dat het vermogen van de huid om het vochtgehalte op pijl te houden verminderd wordt. Ook kan parfum lichte irritatie veroorzaken die verdere problemen kunnen aanwakkeren die met uitdrogingselementen te maken hebben.

2. Drink meer water (of kruidenthee)

We weten allemaal het belang van water drinken. Maar onthoud ook dat voldoende vocht erg belangrijk is voor je huid. Water zorgt voor hydratatie van je huid, van binnenuit. Ook in de winter heb je dit nodig, meer dan je zou denken. Water spoelt alle afvalstoffen weg en helpt ons bij de metabolische functie. Het drinken van meer water kan problemen met een (te) droge huid goed behandelen en zelfs voorkomen. Drink dus minimaal 1,5 liter per dag.

3. Bye bye lang douchen

Buiten is het koud, het is dan erg fijn om een lange, warme, hete douche te nemen; dit is misschien wel één van de fijnste dingen tijdens de koude winterperiode. We willen dit ook niet van je afnemen, maar raden je wel aan om minder lang te douchen. Probeer daarnaast ook om iets minder warm water te gebruiken. Je huid verliest door het lange en warme douchen de natuurlijke hydraterende oliën. Ditzelfde geldt voor je handen. Zorg daarom dat je jouw handen altijd met lauw water wast. Je lichaam zal je later dankbaar zijn!

4. Olie kun je ook smeren

Olijfolie, kokosolie, amandelolie en avocado-olie; zijn echt niet bedoeld om alleen te eten, deze oliën zijn ook uitwendig te gebruiken! Ze zorgen goed voor onze huid en voornamelijk voor de droge delen. Probeer daarom om tijdens het douchen je lichtjes in te smeren. Je merkt dit direct wanneer je de douche uitstapt.

5. Deppen, deppen en nog eens deppen

Na het douchen is het erg belangrijk dat je jezelf voorzichtig “droogdept” in plaats van met een ruwe handdoek je droog vegen of schrobben. De benodigde huidoliën veeg je op die manier van je huid af. Wees daarom extra lief voor je lichaam en smeer deze daarna met een vochtinbrengende crème in. Deze sluit namelijk het vocht weer in de huid.

6. Smeren, smeren en nog eens smeren

Je huid smeekt ook om andere hydratatie. Leg daarom een lekker beschermlaag aan die je huid het verzorgt en verstevigt. Na het douchen jezelf insmeren is het beste, een intensief verzorgende crème houdt namelijk het water in je huid vast, waardoor deze soepel en zacht blijft. Voor ‘s nachts kan je een vettere crème gebruiken voor je gezicht, omdat je dan extra de tijd krijgt om te herstellen. Een fijne voedende nachtcrème is daarom ideaal.

Naar de crèmes

Inloggen

Wachtwoord vergeten?